İnsan Beyni ve İki Temel Ayrışma Refleksi

14 Haziran 2018 Perşembe 1374 0 yorum

İnsan beyni iki temel ayrışmayla kendi gerçekliğini var ediyor.  

Bunlardan ilki 'benzerlik' ikincisi de 'farklılık'.

Bu anlamda 'benzer olanlar' sempatik ve/ya güvenli, 'farklı olanlar' ise antipatik ve/ya şüpheli/tehdit olarak algılanıyor.

Yale Üniversitesi psikoloji bölümünün bir çalışmasına göre beynin 'benzerlik ve farklılık' temelli çalışma yapısı 'ırkçılık', 'ötekileştirme', 'bölücülük' ve 'nefret suçları' gibi sorunların arkasındaki asıl neden olabilir.

Tabi bu ayrışma hayatın içerisinde 'çoklu faktörler' şeklinde ve bambaşka hallerde karşımıza çıkabiliyor. 

Bazen kişilerin fiziksel görünümleri (saç ve/ya göz rengi, şekli, büyüklüğü, atletik veya başka bir beden yapısı, hatta saçını nereden ayırıp hangi yöne yatırdığı gibi), bazen sosyoekonomik sınıfları, kıyafet tercihleri, şiveleri, memleketleri, bazen de etnik kökenleri, unvanları vs doğrultusunda ayrışma yapan beyin, saydığımız kriterler ve daha birçok diğer veri ışığında insanlara ve olaylara karşı yaklaşım kalıpları belirliyor. 

Bilinçdışımızın (bilinçaltımızın) çok hızlı bir şekilde ve bilinçli zihnimizin fark etmediği bir hızda yaptığı bu ayrışmanın birileri tarafından bilinçli bir planlamayla tehlikeli bir enstrümana dönüşebilmesi gayet mümkün. 

Toplumların bu riske karşı uyanık olmak zorunda olduğunu düşünüyorum...

Sevgi ve saygılarımla, Kaplan


Yorumlar

  • Henüz yorum yazılmamış. İlk yazan siz olmak ister misiniz?

Yorumunuzu Paylaşın